Bİyoteknolojİ alanında büyük yatırım

21 Nisan 2017


Teknoloji ticarileştirme odaklı risk sermayesi fonu ACT Venture Partners Teknopark İstanbul’da kurulan sağlık girişimi RS Research’e 1,1 milyon Euro yatırım yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rana Sanyal’ın liderliğinde bilimsel araştırmalar yürüten sağlık girişimi RS Research, kuruluşunun ikinci yıldönümünü ana yatırımcısı Avrupa Yatırım Fonu (EIF) olan teknoloji temelli risk sermayesi fonu ACT’in yatırımıyla kutluyor.

RS Research, Türkiye’de sağlık alanında Ar-Ge odaklı faaliyetler yürüten kuruluşlara destek vermek ve kamu – özel sektör – üniversite işbirliği projeleri geliştirmek amacıyla Doç. Dr. Rana Sanyal ve Sena Nomak tarafından kuruldu. Hedefli kemoterapiyi mümkün kılan akıllı ilaç adayları keşfeden biyoteknoloji girişimi, kanser tedavisinde yan etki profili iyileştirilmiş, hedefe yönelik ilaç adayı moleküller geliştirmeye başladı. Portföyünde bulunan ilaç adaylarının devam eden preklinik çalışmalarında aldığı etkileyici sonuçlar ile yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşılaşan RS Research, ilk yatırım için ACT VC Fonu ile anlaşmaya vardı. 21 Nisan 2017’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Klinik Araştırmalar Daire Başkanı Dr. Ecz. Nihan Burul Bozkurt ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmed Özkan’ın katılımıyla gerçekleştirilen imza töreni ile 1,1 Milyon Euro’luk yatırım resmiyet kazandı.

Türkiye’nin bilimsel çalışmalar ve kalifiye iş gücü potansiyeli ile sağlık sektöründe takipçi değil inovasyon lideri olarak konumlanmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirten Doç. Dr. Rana Sanyal şöyle konuştu: “90’lı yıllarda sıralarında oturduğum ve gelecek hayalleri kurduğum Boğaziçi Üniversitesi’nde bugün hem bir öğretim üyesi hem de bir girişimci olarak yeni ortaklarımızla bir araya gelmek gurur verici. RS Research, Türkiye’nin her alanda girişim potansiyeliyle yatırımcılar için bir hedef olma yolunda hızla ilerlediğinin somut bir kanıtı oldu. Önümüzdeki 3 yıl içinde farklı işbirlikleri ve yatırımlar ile portföyümüzü genişleterek, global anlamda yenilikçi tedavileri insanlık ile buluşturmayı hedefleyecek; bu sayede Türkiye’de ilaç endüstrisinin gelişimine de katkıda bulunmaya devam edeceğiz”.

ACT Yönetici Ortağı Okan Kara ise konuyla ilgili şöyle konuştu: “Hedefe özel geliştirilmiş ve yaşam kalitesinin artmasını sağlayacak tedavi çözümlerinin gelecek nesillere ulaşmasına aracılık etmekten mutluluk duyuyoruz. Bu doğrultuda iki yılda çok ciddi bir yol alan ve başarıları artarak devam eden RS Research’e yatırım kararı aldık. Çok değerli paydaşları bir araya getiren ve bilimsel çalışmalarla üniversitenin işbirliğini aynı potada buluşturan bu örnek şirketin, yatırımımızla birlikte daha da ivmeleneceğine ve yakın zamanda küresel bir oyuncu olacağına inanıyoruz”.

RS Research
Laboratuvarda yürütülmekte olan araştırmaları klinik safhaya taşıyarak insana ulaştırabilmek için Doç. Dr. Rana Sanyal ve Sena Nomak tarafından kurulan RS Research, fikri hakları 58 ülkede korunan ilaç taşıyıcı platformları SagittaTM Bir ve SagittaTM Dui’yi geliştirdi. Kemoterapinin etkililiğinin artırılması ve yan etkilerinin azaltılmasını mümkün kılan bu teknolojiyle, tümör yüzeyindeki reseptörleri tanıyan hedefleme modülü sayesinde hücre içine alınan nano-ilaç, etkin maddeyi burada tüm etkisini sadece tümöre gösterecek şekilde serbest bırakıyor. Şirket, SagittaTM platform teknolojisiyle farklı kanser türlerini hedefleyen 5 ilaç adayı geliştirdi.

ACT Venture Partners
Accelerating the Commercialization of Technology (ACT) bir teknoloji temelli risk sermayesi fonu olarak Temmuz 2015’te kuruldu. ACT’in ana yatırımcısı Avrupa Yatırım Fonu (European Investment Fund – EIF) ve ayrıca özel yatırımcıları da bulunuyor. ACT Türkiye’de geliştirilen ve küresel büyüme potansiyeline sahip teknoloji temelli girişimlere erken aşama yatırımları yapıyor. Toplam fon büyüklüğü 22,5 Milyon Euro olan ACT, girişim başına en fazla 2,5 Milyon Euro’ya kadar yatırım yapabiliyor. Özellikle üniversiteler, araştırma merkezleri, teknoparklar ve girişimcilik ekosistemindeki paydaşlarla yakın işbirlikleri kuran ACT kurulduğu günden itibaren 1500’e yakın girişimi ve teknolojiyi değerlendirdi. Halihazırda 6 start-up ve 10 kavram ispatı projesine yatırım yapan ACT’in 2017 sonu itibariyle 20-25 civarında proje ve girişime yatırım yapması planlanıyor.

 

Ayrıntılı bilgi için:

ozgecesur@rsresearch.net

www.rsresearch.net