RS Research’ün geliştirdiği ilaç adayı RS-0139 klinik araştırmada ilk hastaya uygulandı

20 Aralık 2021


Hedefli kemoterapiyi mümkün kılacak akıllı ilaç adayları geliştiren biyoteknoloji girişimi RS Research, portföyünün en önde giden ilaç adayı RS-0139’un akciğer kanseri endikasyonunda yürütülen Faz 1 klinik araştırmasında ilk hastaya uygulandığını duyurdu.

Laboratuvarda yürütülmekte olan araştırmaları klinik aşamaya taşıyarak insanlara ulaştırabilmek için Prof. Dr. Rana Sanyal ve Sena Nomak tarafından kurulan RS Research, kendi geliştirdiği SagittaTM nanoilaç taşıyıcı platform teknolojisi sayesinde tümör hücresi yüzeyindeki reseptörlere hedeflenebilen ilaç adayları tasarlıyor. Böylece etkin maddenin sadece tümörün içine girdiğinde etkisini gösterdiği, yan etkileri azaltılmış ve etki profili geliştirilmiş bir tedavi hedefleniyor. Şirket, geçtiğimiz günlerde duyurduğu 12 milyon Dolar Seri-A yatırımı ile porföyündeki 5 ilaç adayının preklinik ve klinik geliştirme faaliyetlerini finanse edecek.

RS Research’ün klinik araştırması devam eden ilaç adayı RS-0139, klinikte hali hazırda kullanılmakta olan dosetakseli küçük hücreli dışı akciğer kanseri hücrelerine hedefliyor. Türkiye’de iki merkezde akciğer kanseri hastalarının gönüllü olabildiği Faz 1 klinik araştırma ile RS-0139’un optimum dozu, farmakokinetik özellikleri ve güvenliliğinin belirlenmesi amaçlanıyor. Tekrarlayan lokal ileri ya da metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarının kabul edildiği klinik araştırma hakkında detaylı bilgiye www.clinicaltrials.gov adresinden (Klinik araştırma kodu: NCT04261413) ulaşılabiliyor.

RS Research
Laboratuvarda yürütülmekte olan araştırmaları klinik safhaya taşıyarak insana ulaştırabilmek için Prof. Dr. Rana Sanyal ve Sena Nomak tarafından kurulan RS Research, fikri hakları 58 ülkede korunan ilaç taşıyıcı platformları SagittaTM Bir ve SagittaTM Dui’yi geliştirdi. Kemoterapinin etkililiğinin artırılması ve yan etkilerinin azaltılmasını mümkün kılan bu teknolojiyle, tümör yüzeyindeki reseptörleri tanıyan hedefleme modülü sayesinde hücre içine alınan nano-ilaç, etkin maddeyi burada tüm etkisini sadece tümöre gösterecek şekilde serbest bırakıyor. 2017 yılında 2 milyon Euro yatırım çekirdek yatırım alan RS Research, 2021 yılında 12 milyon Dolar değerinde Seri-A yatırım turunu duyurdu. Şirket, SagittaTM platform teknolojisiyle farklı kanser türlerini hedefleyen 5 ilaç adayı geliştirdi. Laboratuvar tasarımından başlayarak geliştirme adımları Türkiye’de atılan, klinik araştırmalar için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan (TİTCK) onay alan ülkemizin ilk yeni ilaç adayı, Mayıs 2021’de başladığı klinik araştırmasına iki merkezde devam ediyor. RS Research, Ağustos 2021’de TİTCK’dan hem sentez hem dolum kabiliyeti olan tesisinde klinik araştırmalar için liyofilize onkolojik ilaç üretimine yönelik GMP sertifikasını aldı.

Ayrıntılı bilgi için:

ozgecesur@rsresearch.net

www.rsresearch.net