RS Research’e 12 Milyon Dolar Yatırım

15 Aralık 2021


Onkoloji alanında akıllı ilaç adayları geliştiren biyoteknoloji girişimi RS Research, Seri-A turunda GEN İlaç, İstanbul Portföy ve Eczacıbaşı Momentum’dan 12 milyon dolar yatırım aldı.

Prof. Dr. Rana Sanyal ve Sena Nomak tarafından kurulan ve 2017’de ilk yatırımını teknoloji ticarileştirme odaklı risk sermayesi fonu ACT’den alan RS Research, Seri-A yatırım turunun ilk kapanışını yaptı. Kemoterapinin etkisini artırırken yan etkilerini azaltabilen ilaç adayları geliştiren RS Research, Seri-A yatırım turunda GEN İlaç liderliğinde OneLife Ventures (İstanbul Portföy Yönetimi) ve Eczacıbaşı Momentum’un katılımıyla 12 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu.

RS Research, laboratuvar tasarımından itibaren kliniğe giden adımları Türkiye’de atılarak, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan (TİTCK) klinik araştırma onayı alan ülkemizin ilk yeni ilaç adayını geliştirdi. Bu ilaç adayının küçük hücreli dışı akciğer kanseri endikasyonunda Faz 1 klinik araştırması iki merkezde devam ediyor. Fikri hakları 58 ülkede korunan ilaç taşıyıcı platform teknolojisi ile farklı kanser türlerine yönelik ilaçlar geliştiren start-up’ın portföyünde 5 ilaç adayı bulunuyor. RS Research, bu yatırımla portföyündeki ilaç adaylarının klinik geliştirme süreçlerinde hız kazanırken, 2020 yılında İsviçre’de kurduğu PDC Therapeutics adlı şirketle küresel bir oyuncu olmayı hedefliyor.

Pandemi ile biyoteknoloji şirketlerine yönelik artan ilginin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dinamikleri değiştirdiğini belirten RS Research Kurucu Ortağı Sena Nomak: “Portföyümüzdeki ilaçlarla kanserin yeni tedavilere en çok ihtiyaç duyulan türleri için çözüm üretiyoruz. 2020 yılında, bizim ilaç adaylarımızın hedeflediği kanser türlerinde dünyada maalesef 6 milyon yeni hastaya daha teşhis kondu. Ancak bir ilacı tek başınıza hastalara ulaştırmanız mümkün değil. Erken aşama çalışmalarımızda kurduğumuz işbirliği ile Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi’nin altyapısından güç alıyoruz. Kendi ilaçlarımızı üreteceğimiz Teknopark İstanbul’da bulunan tesisimiz için Sağlık Bakanlığımızdan GMP onayını geçtiğimiz aylarda aldık. İsviçre’de kurduğumuz şirket ve işbirlikleri ile dünyaya açılırken, bu yatırım turunu tamamen Türk yatırımcılarla kapatmanın gururunu yaşıyoruz. Araştırmalarımızı yürütürken Türkiye’de güçlü bir ekosistem de inşa ediyoruz. Start-up modeli ile akademinin gücü ve sanayinin olanaklarını buluşturuyor, araştırma ve geliştirme arasında köprü rolü üstleniyoruz” dedi.

RS Research
Laboratuvarda yürütülmekte olan araştırmaları klinik safhaya taşıyarak insana ulaştırabilmek için Prof. Dr. Rana Sanyal ve Sena Nomak tarafından kurulan RS Research, fikri hakları 58 ülkede korunan ilaç taşıyıcı platformları SagittaTM Bir ve SagittaTM Dui’yi geliştirdi. Kemoterapinin etkililiğinin artırılması ve yan etkilerinin azaltılmasını mümkün kılan bu teknolojiyle, tümör yüzeyindeki reseptörleri tanıyan hedefleme modülü sayesinde hücre içine alınan nano-ilaç, etkin maddeyi burada tüm etkisini sadece tümöre gösterecek şekilde serbest bırakıyor. 2017 yılında 2 milyon Euro yatırım çekirdek yatırım alan RS Research, 2021 yılında 12 milyon Dolar değerinde Seri-A yatırım turunu duyurdu. Şirket, SagittaTM platform teknolojisiyle farklı kanser türlerini hedefleyen 5 ilaç adayı geliştirdi. Laboratuvar tasarımından başlayarak geliştirme adımları Türkiye’de atılan, klinik araştırmalar için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan (TİTCK) onay alan ülkemizin ilk yeni ilaç adayı, Mayıs 2021’de başladığı klinik araştırmasına iki merkezde devam ediyor. RS Research, Ağustos 2021’de TİTCK’dan hem sentez hem dolum kabiliyeti olan tesisinde klinik araştırmalar için liyofilize onkolojik ilaç üretimine yönelik GMP sertifikasını aldı.

GEN İlaç
GEN İlaç ve Sağlık Ürünleri A.Ş, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak, 1998’den beri nadir hastalıklar ve karşılanmamış sağlık ihtiyaçlarına dünya çapında çözümler sunuyor. Güçlü küresel iş ortakları, en iyi standartları karşılayan üretim tesisi, büyük Ar-Ge yatırımları, Türkiye, Almanya, Rusya, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan ofislerinde çalışan uzman kadrosu ile yenilikçi tedavileri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.  2021 yılında Turquality programına kabul edilen ve halka arzı gerçekleşen GEN’in yatırımları arasında Hacettepe Teknokent’te bulunan Elixir İlaç Araştırma ve Geliştirme ve Genject Sağlık Ürünleri bulunuyor.

OneLife Ventures (İstanbul Portföy)
İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş, 20 Milyar TL fon büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük yerli ve bağımsız portföy yönetim şirketidir. Özel dikeylerde kurduğu yatırım fonlarına Türkiye’de bir ilk olan ve yalnız sağlık ve sağlık teknolojileri alanında derinleşen OneLife Ventures’ı eklemiştir. İstanbul Portföy, OneLife Ventures ile ülkemizde ve dünyada öncelikli alan olan sağlığa yatırım yapmaya devam etmektedir.

Eczacıbaşı Momentum
2019 yılında Eczacıbaşı Holding tarafından Kurumsal Girişim Sermayesi Fonu olarak kurulan Eczacıbaşı Momentum, yüksek etkili girişimlere ve teknolojilere yatırımlar yapmaktadır. Fonun temel amacı, sağlık, tüketim ve ev yaşamına odaklanan, çağdaş yaşamın yeni normalini şekillendiren ve uluslararası bakış açısına sahip girişimlere yatırımlar yapmaktır. Bu kapsamda, yeni teknolojiler ve iş modelleri Eczacıbaşı Momentum’un yatırım odağında yer almaktadır. Yatırım yapılan girişimler, sağlanan finansal katkının ötesinde, Eczacıbaşı Topluluğu’nun bilgi birikiminden ve iş ilişkilerinden de yararlanma olanağı bulmaktadır. Eczacıbaşı Momentum, bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında toplam on iki yatırım gerçekleştirmiştir.

 

Ayrıntılı bilgi için:

ozgecesur@rsresearch.net

www.rsresearch.net