RS Research RS-0139’un Faz 1 Klinik Araştırmasında Doz Artırıldığını Duyurdu

18 Temmuz 2022


Hedefli kemoterapiyi mümkün kılacak akıllı ilaç adayları geliştiren Türk biyoteknoloji girişimi RS Research, RS-0139’un akciğer kanseri endikasyonunda yürütülen Faz 1 klinik araştırmasında (RS-001) bir sonraki aşamaya geçildiğini duyurdu. Kendi geliştirdiği SagittaTM ilaç taşıyıcı platform teknolojisi sayesinde yan etkileri azaltılmış ve etki profili geliştirilmiş ilaç adayları tasarlayan RS Research, RS-0139’un güvenlilik çalışmasında bugüne kadar elde edilen verilerin Bağımsız Veri İzleme Komitesi (BVİK) tarafından olumlu değerlendirilmesi sonucunda bir üst doza geçecek.

Faz 1 klinik araştırması 2021 yılında başlayan RS-0139’un başlangıç dozu sonuçlarının değerlendirmesi, Türkiye’de farklı alanlarda uzman hekimlerden oluşan Bağımsız Veri İnceleme Komitesi (BVİK) tarafından yapıldı. Değerlendirme sonucunda ilk aşamada 75 mg/m2 doz ile başlanan Faz 1 klinik araştırmaya bundan sonraki aşamada 100 mg/m2 ile devam edilmesi yönünde öneride bulunuldu. Başta akciğer kanseri olmak üzere farklı kanser tiplerinin tedavisi için geliştirilen RS-0139’un, SagittaTM ilaç taşıyıcı platformu teknolojisi sayesinde daha etkili bir tedaviyi mümkün kılması amaçlanıyor. Bu teknolojiyle tümör hücresi yüzeyindeki reseptörlere hedeflenen nano-ilaç, vücutta sağlıklı hücrelere zarar vermediği için hastaların yan etki görmesini engelliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yalnızca 2020 yılında 2,2 milyon yeni hastaya tanı konan akciğer kanseri de dahil olmak üzere, RS Research’ün 5 ilaç adayından oluşan portföyünün hedeflediği kanser türlerinde yılda 6 milyonu aşkın hastaya tanı konuyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan araştırmaları insana ulaştırmak, ilaç adaylarının Ar-Ge ve ticarileşme adımlarını tamamlamak üzere 2015 yılında Prof. Rana Sanyal ve Sena Nomak tarafından kurulan RS Research, çalışmaları için bugüne kadar ulusal ve uluslararası hibelerin yanı sıra GEN İlaç, Eczacıbaşı Momentum, İstanbul Portföy ve ACT Venture Partners’ın aralarında bulunduğu yatırımcılardan 15 milyon doların üzerinde kaynak yarattı.

RS Research
Laboratuvarda yürütülmekte olan araştırmaları klinik safhaya taşıyarak insana ulaştırabilmek için Prof. Dr. Rana Sanyal ve Sena Nomak tarafından kurulan RS Research, fikri hakları 58 ülkede korunan ilaç taşıyıcı platformları SagittaTM Bir ve SagittaTM Dui’yi geliştirdi. Kemoterapinin etkililiğinin artırılması ve yan etkilerinin azaltılmasını mümkün kılan bu teknolojiyle, tümör yüzeyindeki reseptörleri tanıyan hedefleme modülü sayesinde hücre içine alınan nano-ilaç, etkin maddeyi burada tüm etkisini sadece tümöre gösterecek şekilde serbest bırakıyor. 2017 yılında 2 milyon Euro yatırım çekirdek yatırım alan RS Research, 2021 yılında 12 milyon Dolar değerinde Seri-A yatırım turunu duyurdu. Şirket, SagittaTM platform teknolojisiyle farklı kanser türlerini hedefleyen 5 ilaç adayı geliştirdi. Laboratuvar tasarımından başlayarak geliştirme adımları Türkiye’de atılan, klinik araştırmalar için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan (TİTCK) onay alan ülkemizin ilk yeni ilaç adayı, Mayıs 2021’de başladığı klinik araştırmasına iki merkezde devam ediyor. Klinik araştırma hakkında detaylı bilgiye www.clinicaltrials.gov adresinden (Klinik araştırma kodu: NCT04261413) ulaşılabiliyor. RS Research, Ağustos 2021’de TİTCK’dan hem sentez hem dolum kabiliyeti olan tesisinde klinik araştırmalar için liyofilize onkolojik ilaç üretimine yönelik GMP sertifikasını aldı.

 

Ayrıntılı bilgi için:

ozgecesur@rsresearch.net

www.rsresearch.net